T toets voor onafhankelijke steekproeven

Vond je dit artikel goed en wil je anderen het ook laten lezen? [juiz_sps buttons="facebook, twitter, google, linkedin, mail"]

Met de t toets voor onafhankelijke steekproeven vergelijk je twee onafhankelijke steekproeven met elkaar: verschillen ze significant? Dit doe je bijvoorbeeld als je wil weten of er een verschil bestaat tussen twee groepen (mannen en vrouwen of jong en oud). Een artikel over de uitvoering van de (enorme) formule en de interpretatie daarvan.

 

T toets voor onafhankelijke steekproeven

De voorwaarden

Bij de t toets voor onafhankelijke steekproeven in elk geval één variabele op intervalniveau gemeten zijn.

In tegenstelling tot de gepaarde t test kan het zijn dat n van beide steekproeven even groot zijn, maar dat hoeft niet!

 

De uitkomst

Uit de formule van de t toets voor onafhankelijke steekproeven komt de toetsingsgrootheid “T”. Dit is een absoluut getal (geen percentage!) die je vergelijkt met de kritieke waarde.

 

Wanneer is het significant?

De T waarde moet groter of gelijk zijn aan de kritieke waarde. De kritieke waarde vind je in de tabel door alfa en de vrijheidsgraden te vergelijken.

Echter kan de T waarde ook negatief zijn. Dan moet de T waarde kleiner (negatiever) zijn dan de kritieke waarde. Heb je hier moeite mee? Kijk dan eens bij t toets berekenen.

 

T toets voor onafhankelijke steekproeven: formule

De formule is een grote formule. Hij gaat als volgt:

 

t toets voor onafhankelijke steekproeven

 

Hierin staan de letters voor het volgende:

 • \bar{x}: het gemiddelde in de steekproef; waarbij het cijfer de steekproef (1 of 2) aangeeft.
 • n: de omvang van de steekproef; waarbij het cijfer de steekproef (1 of 2) aangeeft.
 • s: de standaarddeviatie (let op: s^{2} betekent “variantie”; krijg je deze in je som, dan hoef je niet te kwadrateren.); de lage cijfers staan voor de steekproef (1 of 2).

 

Hieronder nog eens de formule, maar dan stap voor stap:

t test onafhankelijke steekproeven

 

Vrijheidsgraden

Vrijheidsgraden, ook wel “degrees of freedom” (DF) reken je bij de t toets voor onafhankelijke steekproeven als volgt uit:

 

df=n_{1}+n_{2}-2

 

Video: de t-toets uitwerking uitgelegd

 

Weten hoe je de t toets interpreteert? Lees het hier.

 

Groetjes,

Marilyn

Marilyn

Was dit waardevol voor jou? Je kunt nu doneren door via deze link te shoppen. HBOstatistiek krijgt dan een kleine commissie, maar het kost jou niets extra’s!
Koop bij bol.com

5 reacties:

 1. Als aan de voorwaarden van de centrale limietstelling voldaan is, kan de t-toets benaderend toegepast worden voor grote steekproeven. De voor de berekening van de toetsingsgrootheid benodigde steekproefgemiddelden zijn dan immers bij benadering normaal verdeeld.

 2. Beste Marylin,

  Wat te doen als er sprake is van twee onafhankelijke steekproeven die beide niet op intervalniveau gemeten zijn? Want er is geen sprake van afhankelijke steekproeven omdat het niet vóór en ná is maar bijvoorbeeld wèl stimulatie en géén stimulatie.

  • Hoi Laura,

   Als er geen variabele op intervalniveau is, dan kun je de t-toets niet gebruiken. Dan zal je moeten uitwijken naar een andere toets, afhankelijk van wat je wilt toetsen.

   Groetjes,
   Marilyn

 3. Hallo bedankt voor je duidelijke uitleg!
  Heb alleen nog 1 vraag, in het filmpje heb je de Aldi als steekproef 1 en de Albert Hein als steekproef 2, zitten hier nog regels aan? of heb je dit willekeurig gedaan?

  • Hoi Linda,
   Fijn dat de uitleg duidelijk is!
   Wat betreft je vraag: ja, dat heb ik willekeurig gedaan. Als je het andersom doet krijg je in plaats van een positieve uitkomst een negatieve uitkomst. Dit kan mogelijk van belang zijn bij een eenzijdige toets (met betrekking tot de vraagstelling), maar bij een tweezijdige toets maakt het sowieso niet uit omdat je dan toch alleen kijkt óf er een verschil is (in plaats van de richting van dat verschil).
   Succes!

Reageren is niet mogelijk