Gepaarde t test: afhankelijke steekproeven

Vond je dit artikel goed en wil je anderen het ook laten lezen? [juiz_sps buttons="facebook, twitter, google, linkedin, mail"]

Bij de gepaarde t test vergelijk je twee gemiddelden met elkaar van steekproeven die onderling afhankelijk zijn. Wat betekent dat? Hoe reken je dit handmatig uit en hoe interpreteer je de uitkomst?

 

Gepaarde t test: t toets voor afhankelijke steekproeven

De voorwaarden

De eerste voorwaarde is dat er twee variabelen zijn. De een is minimaal op intervalniveau gerekend.
Daarnaast geldt dat beide steekproeven even groot zijn. Dit komt omdat de steekproeven afhankelijk zijn; er is altijd een paar van gegevens die bij elkaar horen.

 

De uitkomst

De uitkomst is een toetsingsgrootheid, namelijk “T”. Dit is een absoluut getal (dus geen percentage) die je vergelijkt met de kritieke waarde (gevonden uit de tabel).

 

Wanneer is het significant?

De gepaarde t test is significant als de “T” groter of gelijk is aan de kritieke waarde. Deze laatste vind je in de tabel door de alfa en aantal vrijheidsgraden te kruisen. Een T kan echter ook negatief zijn. In dat geval moet de T negatiever zijn (kleiner) dan de kritieke waarde. Meer uitleg hierover staat in t-toets berekenen.

 

De formule van de gepaarde t test

De formule om de T handmatig uit te rekenen is als volgt:

T=\bar{d}/s_{d}/\sqrt{n}

 

Daarbij geldt het volgende:

  • T: toetsingsgrootheid
  • \bar{d}: het gemiddelde verschil over elk gegevenspaar
  • s_{d}: de standaarddeviatie van d (de gemiddelde afwijking van het gemiddelde van d)
  • n: de omvang van de steekproef (Het zijn geen losse steekproeven, dus je kijkt naar het aantal paren dat je hebt – heb je 15 mannen waarvan je de hartslag meet voor en na een sportprestatie, dan is n=15).

 

In de video onderaan laat ik je stap voor stap zien hoe je de formule handmatig uitvoert.

 

Aantal vrijheidsgraden

Net als bij de t toets 1 is het aantal DF (degrees of freedom) n-1.

 

Uitleg gepaarde t test

Hieronder vind je een video met uitleg over de gepaarde t test. Hierin wordt stap voor stap de formule behandeld en zie je hoe je dit interpreteert.

 

 

Succes!

 

Groetjes,

Marilyn

Marilyn

Was dit waardevol voor jou? Je kunt nu doneren door via deze link te shoppen. HBOstatistiek krijgt dan een kleine commissie, maar het kost jou niets extra’s!
Koop bij bol.com

Reacties zijn gesloten.