Intervalschatting rondom gemiddelde

Vond je dit artikel goed en wil je anderen het ook laten lezen? [juiz_sps buttons="facebook, twitter, google, linkedin, mail"]

Bij een intervalschatting rondom gemiddelde wil je het gemiddelde schatten in de populatie vanuit je steekproef. Dit kan door middel van een formule.

 

Hoe ziet de formule eruit?

intervalschatting rondom gemiddelde formule

 

 

De x is het gemiddelde in de steekproef, de z is de z-score die bij het betrouwbaarheidsinterval hoort. Het o-tje (sigma) is de standaarddeviatie en de n het aantal objecten in de steekproef. De u met stokje is het gemiddelde in de steekproef. Hieruit kun je dus ook opmaken dat het gemiddelde van de populatie rondom het gemiddelde van de steekproef ligt: links komt een getal lager dan het steekproefgemiddelde, rechts een getal hoger dan het steekproefgemiddelde.

Een tip die ik je wil geven is dat je niet te snel afrondt tijdens de berekening. Dit zorgt namelijk voor een minder nauwkeurige berekening, waardoor je antwoord zomaar een paar tienden kan afwijken. Zonde als je daardoor punten mist op je tentamen! Als je elke keer drie à vier decimalen aanhoudt, zit je goed.

 

Hoe bereken je de intervalschatting rondom gemiddelde?

In het filmpje leg ik uit hoe je dat kunt aanpakken, hoe je antwoord geeft en wat die getallen eigenlijk betekenen. Onder het filmpje staat de presentatie in PDF voor de mensen die liever lezen dan luisteren.


Download hier als PDF file: Intervalschatting rondom gemiddelde

Als je nog vragen hebt, laat ze dan hieronder achter!

Groetjes,

Marilyn

Was dit waardevol voor jou? Je kunt nu doneren door via deze link te shoppen. HBOstatistiek krijgt dan een kleine commissie, maar het kost jou niets extra’s!
Koop bij bol.com

2 reacties:

 1. Kun je me uitleggen waarom je bij de formule van het gemiddelde ook nog deelt door wortel n ?

  Wanneer gebruik je de proportie-formule en wanneer de gemiddelde-formule?

  • Waarom de formule is zoals die is kan ik helaas niet vertellen.

   De gemiddelde-formule gebruik je als het gaat om een gemiddelde. Bijvoorbeeld: gemiddeld drinken studenten 5 glazen bier op een zaterdagavond.
   De proportie-formule gebruik je als het gaat om een percentage. Bijvoorbeeld: 67 van de 127 studenten drinkt bier (=52,75%) , wat is de intervalschatting?

Reageren is niet mogelijk