Chi kwadraat toets: Samenhang

Vond je dit artikel goed en wil je anderen het ook laten lezen? [juiz_sps buttons="facebook, twitter, google, linkedin, mail"]

De chi kwadraat toets voor samenhang geeft de mogelijkheid om te toetsen of twee nominaal gemeten variabelen samenhangen. Deze toets is toe te passen op kruistabellen. Wat zijn de voorwaarden, hoe voer je de chi kwadraat toets handmatig correct uit en hoe interpreteer je de uitkomst?

 

Chi kwadraat toets voor samenhang

De voorwaarden

Allereerst heb je bij de chi kwadraat toets voor samenhang te maken met twee variabelen. Beiden variabelen zijn nominaal gemeten.

Daarnaast is een eis dat er niet meer dan 20% van de cellen met de verwachte waarde minder dan 5 bedragen. Dit betekent dat als je 10 cellen hebt met verwachte waarden, dat daarvan niet meer dan 2 cellen (20%) minder dan 5 mag zijn.

 

De uitkomst

Bij het handmatig uitrekenen van de chi kwadraat toets voor samenhang krijg je de toetsingsgrootheid \chi ^{2}.

 

Wanneer is het significant?

De chi kwadraat toets voor samenhang is significant op het moment dat de toetsingsgrootheid even groot of groter is dan de kritieke waarde. Deze kritieke waarde achterhaal je door de alfa en de vrijheidsgraden in de tabel op te zoeken.

 

Chi Kwadraat voor samenhang: De formule

De formule om de chi kwadraat voor samenhang handmatig uit te rekenen is hetzelfde als die voor van verdelingen. De formule is als volgt:

 

\chi ^{2}=\sum (W-V)^{2}/V

 

Hierbij geldt het volgende:

  • \chi ^{2}: toetsingsgrootheid
  • \sum: “de som van”
  • W: De werkelijke waarde
  • V: de verwachte waarde, uit te rekenen door de randtotalen te vermenigvuldigen en dan te delen door het totaal

 

Vrijheidsgraden bij de chi kwadraat Samenhang

Voor het berekenen van het aantal vrijheidsgraden (DF, van ‘degrees of freedom’) bij de chi kwadraat voor samenhang doe je het volgende:

 

(aantal rijen – 1) x (aantal kolommen -1)

 

Continuïteitscorrectie bij df=1

Indien het aantal vrijheidsgraden 1 bedraagt, dan moet je een continuïteitscorrectie doen. Daarvoor trek je de werkelijke waarde (W) 0,5 punt dichter naar de verwachte waarde (V) toe. Dit betekent dat als W kleiner is dan V je +0,5 doet; is W groter dan V dan doe je -0,5.

 

Video: Chi Kwadraat voor samenhang


 

Succes met de chi kwadraat toets voor samenhang!

 

Groetjes,

Marilyn

Marilyn

Was dit waardevol voor jou? Je kunt nu doneren door via deze link te shoppen. HBOstatistiek krijgt dan een kleine commissie, maar het kost jou niets extra’s!
Koop bij bol.com

2 reacties:

  1. Leuke uitleg, maar wat heb je nu berekend? Of beter wat is de conclusie anders dan “Significant” ?

    • Significant betekent in dit geval: hangen ze echt samen of niet. Is de uitkomst significant, dan kun je zeggen dat de variabelen op elkaar inspelen.

Reageren is niet mogelijk