Chi kwadraat SPSS: Interpretatie

Vond je dit artikel goed en wil je anderen het ook laten lezen? [juiz_sps buttons="facebook, twitter, google, linkedin, mail"]

Hoe interpreteer je de uitkomst van de chi kwadraat met SPSS? In dit artikel meer over de interpretatie van de chi kwadraat toets voor samenhang aan de hand van SPSS.

 

Chi kwadraat: SPSS – Voorwaarden

Allereerst zijn de voorwaarden belangrijk waaraan voldaan moet worden alvorens een chi kwadraat toets uitgevoerd kan worden met SPSS.

 • Geen enkele verwachte celfrequentie mag kleiner zijn dan 1
 • Er mag niet meer dan 20% van de cellen een verwachte waarde hebben van 5.

 

In de uitvoer van SPSS wordt aangegeven of er voldaan wordt aan deze twee voorwaarden. Wordt er niet voldaan aan de voorwaarden, dan kun je uitwijken naar de Fisher’s exact test, die deze eisen niet kent.

 

Chi kwadraat SPSS output: kruistabel

Van de output krijg je allereerst een “crosstab” (kruistabel). Dit is een tabel die de cijfers tussen de twee variabelen weergeeft – dit zijn de werkelijke waarden.

Zou je ook “expected count” aanzetten, dan krijg je een grotere tabel, waarin ook de verwachte waarden worden opgenomen. Dit ziet er als volgt uit:

 

chi kwadraat kruistabel

Let op: als je ook percentages meeneemt, wordt de tabel uiteraard groter. Je kunt dan direct aflezen hoeveel procent van de mannen/vrouwen terugkijkt of wegkijkt.

 

Chi kwadraat SPSS output: significantie

Daarnaast wil je natuurlijk de uitkomst van de toets: is het significant of niet? Van SPSS krijg je de volgende (soortgelijke) tabel:

 

chi kwadraat spss

 

Opvallend is dat onderaan bij de “b” aangegeven wordt of aan de voorwaarden wordt voldaan. Op de puntjes staan normaal gesproken uiteraard getallen. In de eerste zin wordt aangegeven of er niet meer dan 20% een verwachte waarde heeft van minder dan 5. In de tweede zin kun je aflezen of er verwachte waarden zijn die minder zijn dan 1.

 

Onder “value” lees je de chi kwadraat toetsingsgrootheid af. Dit is hetzelfde als wanneer je het handmatig uitrekent. Onder “pearson chi square” staat de chi kwadraat zonder continuïteitscorrectie (groen gemarkeerd). Bij “continuity correction” staat de chi kwadraat met continuïteitscorrectie (geel gemarkeerd). Deze neem je altijd als je tabel een 2×2 kruistabel is – beide variabelen zijn dan dichotoom (zie ook de “a” onder de tabel). De chi kwadraat kun je vergelijken met de kritieke waarde die je uit de tabel haalt. Is de toetsingsgrootheid groter of gelijk aan de kritieke waarde, dan is het significant. Maar het kan ook makkelijker.

 

Onder “asymo. Sig (2-tailed) staat namelijk de overschrijdingswaarde. Dit is een percentage dat je direct kan vergelijken met je alfa. Dan moet je overschrijdingswaarde kleiner of gelijk zijn aan de alfa om significant te zijn. In dit geval moet je het paars gemarkeerde getal nemen (met continuïteitscorrectie). Dit is .411 (oftewel 41,1%) en daarmee nooit significant. Erboven staat de overschrijdingswaarde zonder continuïteitscorrectie (lichtblauw gemarkeerd).

 

Ook zie je in deze tabel de “Fisher’s Exact Test” terugkomen. Deze gebruik je dus als er niet aan de voorwaarden van de chi kwadraat toets wordt voldaan. Onder “Exact Sig. (2-sided) staat de tweezijdige overschrijdingskans (rood gemarkeerd); onder de “Exact Sig. (1-sided) de eenzijdige overschrijdingskans (grijs gemarkeerd). Afhankelijk of je een een of tweezijdige toets hebt vergelijk je het juiste getal met de alfa. Ook hier geldt dat de overschrijdingswaarde op of onder de alfa moet liggen om significant te zijn.

 

Succes met interpreteren van chi kwadraat SPSS!

Groetjes,

Marilyn

Marilyn

Was dit waardevol voor jou? Je kunt nu doneren door via deze link te shoppen. HBOstatistiek krijgt dan een kleine commissie, maar het kost jou niets extra’s!
Koop bij bol.com

6 reacties:

 1. Hoi Marilyn,

  Kun je mij vertellen waar ‘df’ voor staat? Dien je dit ook te vermelden bij het verwerken van de resultaten?

  Alvast bedankt!
  Groet,
  Sandra

  • Degrees of Freedom (vrijheidsgraden).
   Deze moet je ook vermelden in je resultaten.
   Groetjes,
   Marilyn

 2. Hoe bekom je de value van de Fishers exact test? Deze staat niet in de tabel.

  • Laurens,
   Waarom zou je de value willen hebben? Onder de significantie (asymp.) kun je immers direct aflezen of het significant is of niet.
   Groetjes,
   Marilyn

  • @Marilyn Omdat je aangeeft dat wanneer er niet wordt voldaan aan de voorwaarden, je kan uitwijken naar de Fisher’s exact test, die deze eisen niet kent.

  • Als ik “value” opvat als een overschrijdingswaarde; die staat gewoon in de tabel onder “Exact sig.”
   Dit getal vergelijk je met je alfa. Zoals in de tabel is de two sided sig. 0.412 (rood gemarkeerd), als je alfa 5% is (0.05) dan is het dus niet significant; je nulhypothese blijft dan staan.

   Hieronder zie je hoe de tabel eruit ziet vanuit SPSS:
   Fisher Exact Test
   Groen omrand is het resultaat vanuit de Fisher Exact Test; je hebt alleen de overschrijdingswaarde die je vergelijkt met de alfa. Hier is die 0.018 ; bij een alfa van 5% (0.05) is deze significant, maar bij een alfa van 1% (0.01) niet.
   Deze printscreen komt uit dit filmpje; misschien helpt dat ook:
   https://www.youtube.com/watch?v=LynasIsG0xI

Reageren is niet mogelijk