Formule binomiale verdeling

Vond je dit artikel goed en wil je anderen het ook laten lezen? [juiz_sps buttons="facebook, twitter, google, linkedin, mail"]

Met de formule binomiale verdeling kun je de de kans op een precieze uitkomst berekenen, zoals P(k=2). Hoe pas je deze formule toe en hoe voer je de formule op de juiste manier uit?

 

Wat is de binomiale verdeling?

De binomiale verdeling is een cumulatieve kansverdeling. Dit betekent dat het een optelling van kansen is. De kans op een bepaald aantal keer succes is met de binomiale verdeling na te gaan door middel van een formule en door middel van de tabel voor de binomiale verdeling. Met de formule kun je de kans op precies zoveel successen uitrekenen, zoals P(k=2). Met de tabel kun je gemakkelijk de optelling van de kansen achterhalen.

 

De binomiale verdeling kun je alleen toepassen als de variabele nominaal gemeten is en dichotoom is. Nominaal betekent dat er categorieën zijn die onderling geen hiërarchie/volgorde kennen. Een dichotome variabele kent slecht twee meetwaarden. In het geval van de binomiale verdeling kun je dat opvatten als ‘succes’ en ‘niet succes’.

 

Wat is de formule binomiale verdeling?

De formule ziet er als volgt uit:

formule binomiale verdeling

 

Hierbij geldt het volgende:

  • P: probability (kans)
  • k: het aantal ‘successen’ (dat wat je onderzoekt)
  • n: aantal objecten (bijvoorbeeld aantal maal dat je gegooid hebt)
  • \Pi (pi): de kans op succes

 

Met deze formule kun je alleen de kans op precies k uitrekenen. Wil je de kans op maximaal 2 keer succes, dan zul moet je de formule binomiale verdeling meerdere malen uitvoeren: P(k=0) + P(k=1) + P(k=2) (of gebruik de tabel voor de binomiale verdeling).

 

Meer over de binomiale verdeling tabel

 

Hoe reken je met de formule binomiale verdeling?

In de video laat ik aan de hand van een voorbeeld elke stap zien die je moet nemen om de formule binomiale verdeling juist toe te passen.

 

Succes!

Marilyn

Marilyn

Was dit waardevol voor jou? Je kunt nu doneren door via deze link te shoppen. HBOstatistiek krijgt dan een kleine commissie, maar het kost jou niets extra’s!
Koop bij bol.com

Eén reactie:

  1. In de kansrekening en de statistiek is de binomiale verdeling een verdeling van het aantal successen

Reageren is niet mogelijk